Kategorie:
Podczas badań archeologicznych prowadzonych przez stołeczny Instytut Starożytności w samym sercu Tel Awiwu na budowie budynku biurowego w pobliżu mostu Maariv, znaleziono ruiny egipskiej osady sprzed 5 tys. lat, podaje Newsru.co.il.
Wytrzymałość naczyń zależała od odpowiedniej mieszanki słomy i gliny. Metoda ta jest charakterystyczna tylko dla Egiptu.
Diego Barkan, kierownik wykopalisk, powiedział: „Znaleźliśmy siedemnaście studni, które były wykorzystywane do przechowywania żywności sprzed 5 - 5,5 tys. lat. Wśród charakterystycznej ceramiki lokalnej kultury, odkopano odłamki tradycyjnej ceramiki egipskiej, używanej do warzenia piwa…”.
Podobne przedmioty znaleziono w przeszłości na wykopie egipskich osiedli w rejonie Ein - Bsor. Wiedzieliśmy, że tu była osada, ale jest to pierwszy dowód obecności Egipcjan w starożytności na terenie dzisiejszego Tel Awiwu" - powiedział archeolog.
Według Departamentu Starożytności, egipskie piwo wytwarzano z żyta. Kadzie wypełniano wodą i pozostawiano do fermentacji w słońcu. Następnie, do otrzymanej brzeczki, wrzucano dodatki smakowe np. z owoców, aby nadać piwu aromat i odpowiedni smak. Po przesączeniu napój rozlewano do glinianych naczyń.
Komentarze